Akupunktur, Zonterapi och Hudvård i Falun

Akupunktur

Akupunktur enligt traditionell kinesisk medicin

Akupunktur betyder nålbehandling och är en del av traditionell kinesisk medicin, som även innefattar kinesisk massage(tuina), örtläkekonst och qi gong(meditativ rörelse). Inom TKM kallas människans livskraft för qi. Vid sjukdom beskrivs flödet av livskraften qi som störd. Med akupunktur kan jämnvikten och ett lagom flöde av qi uppnås, vilket återställer hälsan eller lindrar sjukdom.

Behandlingen går till så här:

Tillsammans med din akupunktör samtalar du om din åkommas art och dina levnadsvanor med utgångspunkt från TKM och västerländsk diagnos. En kinesisk pulstagning och observation av tungan utförs också som hälsobedömning. Behandlingen planläggs utifrån en strävan att återskapa jämnvikt i kroppens flöden, bland annat hormon och blodflödet. Mycket tunna nålar sätts sedan på individuellt utvalda områden på huden, detta för att dämpa ett överskott eller stärka en svaghet. Du vilar därefter på en behandlingsbänk. Många känner ett tydligt lugn efter behandlingen. Antalet behandlingar beror på åkomman och personens medfödda egenskaper. 

Vad kan man behandla med akupunktur?
Med akupunktur kan man behandla akuta och kroniska sjukdomstillstånd. Nedan följer översikt över sjukdomar som kan behandlas med akupunktur.

 • Huvudvärk och migrän
 • Matsmältningsbesvär såsom magkatarr, diarré och förstoppning
 • Infertilitet (ofrivillig barnlöshet)
 • Klimakterieproblem
 • Menstruationsproblem
 • Astma och allergi
 • Allmänt välbefinnande
 • Stärka upp sitt immunförsvar
 • Rygg/nack och ledbesvär
 • Reumatism och fibromyalgi

Utbildning

Akupunktör är yrkestiteln för den som utför akupunktur enligt traditionell kinesisk medicin. Utbildningen pågår under minst tre år. Ett flertal behandlingstekniker ingår. 
Skolmedicinsk utbildning på 60 högskolepoäng grundmedicin

Säker och trygg behandling

Utförd av en välutbildad akupunktör med flerårig utbildning är behandlingen synnerligen säker. Inget kemiskt ämne tillförs kroppen. Sterila engångsnålar används vid behandlingen.
– Jag är medlem i Svenska Akupunkturförbundet.

Historia

Kinesisk Medicin
I Asien finns det gamla kunskaper inom medicin som är cirka 3000 år.  Denna medicin, här kallad Traditionell Kinesisk Medicin – TKM, skiljer sig ifrån den västerländska främst då varje behandling utgår från en helhetssyn och blir individuellt anpassad för varje patient. Det innebär att det inte finns ett recept att följa vid olika åkommor då alla människor är olika. Ett exempel är att fyra patienter med huvudvärk därför får väldigt olika behandlingar beroende på just deras orsak till sjukdomen. TKM behandlar roten till symtomen och hjälper kroppen att läka sig själv.

Akupunktur är den mest kända tekniken i Kinesisk Medicin men oftast är denna nålteknik i kombination med andra som moxa (värme- och cirkulerande behandling), koppning, gua sha, massage och blödning. En patient får ofta även kostråd, örtmedicin eller motionsråd för att hjälpa sig själv utanför behandlingsrummet.  
Qi: Inom Traditionell Kinesisk Medicin används begreppet Qi, vilket bland annat betyder livskraft, livsenergi. När Qi är i balans är en människa frisk men när balansen bryts kan sjukdom uppstå. Akupunkturbehandlingen strävar därför att tillföra qi eller ta bort ett överskott. Detta kan eliminera eller lindra sjukdomen. Bäst är att underhålla hälsan genom exempelvis akupunktur, motion och rätt kost innan balansen bryts. En behandling med akupunktur påverkar hela kroppen, både fysiskt och psykiskt.

Zonterapi

Zonterapi är en behandlingsform där man trycker på olika zoner under och på fötterna för att lindra olika sjukdomstillstånd.  Man aktiverar på så sätt de energibanor som finns mellan foten och organen och kroppen stimuleras till självläkning.

De olika zonerna ger signal om var och när något är i olag. Det är möjligt att lindra smärtor vid bl.a 

 • Muskelvärk
 • Ryggvärk
 • Mag/tarmproblem
 • Allergi/Astma
 • Stress/Utmattning
 • Huvudvärk/Migrän
 • Infertilitet
 • Menstruationsproblem
 • Klimakteriebesvär


Zonterapi är en skonsam behandlingsmetod, vilken ej medför skadliga biverkningar. Den aktiverar istället kroppens egen förmåga att successivt läka sig själv. 

Utbildning

1,5 års zonterapiutbildning/örtpedagog
60 högskolepoäng i grundmedicin(västerländsk)

Jag rekommenderar en serie på tio behandlingar med en veckas mellanrum. Det är viktigt för utrensnings-och läkningsprocessen att fullfölja denna serie. Det är välgörande att därefter fortsätta med stödbehandlingar ca en gång i månaden. Likväl som du regelbundet tar hand om ditt yttre bör du ta hand om ditt inre.

Historia

Urgammal läkekonst
Zonterapins ursprung får man söka i förhistorisk tid. Man har hittat väggmålningar, utvisande zonterapibehandling, i gravkammare i Egypten. De är troligen från omkring år 2330 före Kristus.
Zonterapin fördes vidare från generation till generation, men glömdes delvis bort för att sedan återupptäckas i början på 1900-talet. Den användes fortfarande bland indianerna i USA.

Efter återupptäckten fördes den från USA via England, Tyskland och Danmark till Sverige i början på 1970-talet.
Numera är det en känd behandlingsmetod i hela världen.

Hudvård

Naturlig Ansiktsbehandling

En skön behandling som tar hand om din hud med hjälp av naturen. Tillsammans med din terapeut gör vi en plan för behandlingen. Vad vill du uppnå?
Vi börjar med en grundlig hudanalys.  Djuprengöring, peeling, ånga och porrengöring, ansiktsmassage, ansiktsmask och avslutande creme. Här utgår terapeuten alltid efter vilken hudtyp just du har: torr, fet, acne, oren, mogen eller blandhy och anpassar produkterna därefter. Terapeuten använder sig av produkter från Maria Åkerberg men även från eget örtapotek. 

Denna webbplats använder sig av cookies,